For Sale

Cardigan Bay takes in the whole of the west coast of Wales, from the Lleyn Peninsula of North Wales, to the St David's Peninsula of Pembrokeshire, in West Wales, at the southern end.

Beautiful destinations in Wales include;

Aberaeron

Aberystwyth

Borth

Cardiff

Cardigan

Cardigan Island

Llandysul

New Quay

Swansea

Tenby

Tregaron


Advertise Here

You can hire space on this page to advertise your business from 50 per year for 100 words including a reciprocal weblink.

Contact us for more information.

 

 

Barley Saturday - deel 1 – Paarden

Barley Saturday - deel 2 - Autos

Cardigan is gelegen aan de rivier de Teifi [of Tivy], net voorbij een lange, beschutte bocht in de rivier van de brede riviermonding bij Gwbert.

Visit Cardigan

Afbeelding: Cardigan aan de rivier de Teifi

De rivier de Teifi is een van de beste zalm en zeeforel [sewin in het Engels] rivieren in Wales en stroomt uit in Cardigan Bay, een deel van de Ierse Zee. De Tivy mondt uit in zee bij Poppit tussen de landschapstongen op Gwbert aan de noord-oostelijke zijde en bij Cemaes Head aan het zuid-westelijke zijde, gelegen in Pembrokeshire.

Het is werkelijk een adembenemende riviermonding!

Het 40 hectare grote natuurgebied van Cardigan eiland ligt op slechts 300 meter voor de kust naast het kleine zee-side resort, Gwbert. Op de kaap tegenover het eiland is de zeer populaire toeristische trekpleister gelegen, bekend als Cardigan Island Coastal Farm Park [zie www.cardiganisland.com].

Zeehonden en dolfijnen op Cardigan Island Farm Park

Een kolonie Atlantische grijze zeehonden paart in de vele grotten onder de kliffen van dit farm park. U kunt de zeehonden bekijken op de meeste dagen als zij met nieuwsgierige hoofden uit het water opkijken, of luieren op de blootgestelde rotsen bij eb.

Cardigan Bay’s heeft geweldige bottlenose dolfijnen en kunnen hier ook zeer regelmatig gezien worden als ze hoog uit het water springen, op zoek naar een smakelijke lunch van zalm of forel. Ze komen dichter bij de kust met wat kalmer weer.

Zelfs de zeldzame choughs [roodbenig, oranje-gebekt en leden van de kraai familie zijn] kunnen worden gespot op Cardigan Island Coastal Farm Park as zij op zoek zijn naar larven in de golfende grasmat. U kunt ze onderscheiden van meer mondaine kraaien door hun onderscheidende "Chow" geroep en golvende vogelvlucht.

Er zijn ook tal van kindvriendelijke boerderij dieren en exotische collega's, bijvoorbeeld de wallabies, Bruce en Sheila, maar ook Llinos de Llama is aanwezig om de kinderen te vermaken op het boerderij park. In 2004 is een zeer grote en stijlvol bezoekerscentrum geopend met cafe faciliteiten en een Welsh’ gift shop. Dit biedt tevens de broodnodige schuilplaats in perioden van guur weer.

Er zijn prachtige panoramische vergezichten over Cardigan Island, Cemaes Head en de Teifi riviermonding te zien al zittend vanaf de grote patio, waar ouders kunnen ontspannen als ze een oogje houden op hun kinderen die spelen in de zandbak, of op de avontuurlijke buitenspeelplaats.

De stad Cardigan is 3 mijl verwijderd van het Farm Park en heeft een bevolking van ongeveer 4000 inwoners. Cardigan was voorheen, tot aan het begin van de 20ste eeuw, een belangrijke haven. De havenfunctie verdween door de zware verzanding van de monding eind jaren 1800, in combinatie met het verdwijnen van de zeilschepen ten gunste van grotere stoom schepen en de komst van de spoorwegen.

Tot de opkomst van de spoorwegen moesten de meeste grondstoffen worden in Cardigan aangeleverd aangezien Ceredigion wordt omgeven door de Cambrian Mountains in het noorden en oosten, en de Preseli Mountains in het zuiden. Dit maakte vervoer over land vrij lastig met behulp van door paarden getrokken voertuigen.

De meest populaire route naar Cardigan vanuit Carmarthen, South Wales is via de A484. Dan de snijroute bij Conwil Elfed, de B4333 te volgen en dan weer verder over de A484 via het pittoreske Teifi Valley [of Dyffryn Teifi] vanaf Newcastle Emlyn.

De A487 kust weg verbind Cardigan met Fishguard en Haverfordwest naar het zuid-westen in Pembrokeshire en met Aberaeron en in Aberystwyth Ceredigion naar het noord-oosten. De A487 gaat dan door naar Bangor in Noord-Wales om aan te sluiten op de A55 naar Holyhead en Ierland.

Een andere belangrijke route vanuit West Carmarthenshire en Pembrokeshire in het zuiden, is de A478 uit Narberth en de populaire badplaats Tenby, Zuid Pembrokeshire, langs de Welshe taal barriere van Crymych in de Preseli Hills.

De gemoedelijk glooiende Preseli Hills zijn heerlijk pitoresk met hun oude historische kenmerken, zoals de cromlech van Pentre Ifan en talrijke andere staande stenen. De beroemde blauwe stenen van Stonehenge werden millennia geleden vanaf deze Preseli Hills meegenomen. De methode voor het vervoeren van deze grote zware stenen uit Pembrokeshire naar Salisbury Plain is tot op de dag van vandaag een mysterie gebleven.

Cardigan is een typisch historisch stadje. Het kasteel, gelegen op een heuvel met uitzicht op de oude brug over de Teifi, werd voor decennia lang verwaarloosd in prive-eigendom. Inmiddels is het terug in publieke handen en grote stappen zijn genomen door enthousiaste vrijwilligers om verbeteringen door te voeren en ervoor te zorgen dat dit kasteel een centrale focus krijgt voor het toerisme en behoud van het stadje in de toekomst. Het kasteel werd gebouwd in de 12de eeuw door Lord Rhys, of Arglwydd Rhys, zoals hij bekend stond in het Welsh.

Na de voltooiing van het kasteel in 1176, liet Lord Rhys een competitief festival van zangers, bards en muzikanten toe op het kasteel. Dit feest wordt beschouwd als de allereerste Welsh Eisteddfod. De traditie van Eisteddfodau is nog behouden gebleven in dorpen en steden in Wales, door middel van een jaarlijks, in de eerste week van augustus, terugkerende ambulante National Eisteddfod.

Het winnen van de "Nationale" wordt beschouwd als een zeer belangrijke overwinning in het Welsh culturele leven ..... en terecht!
In 1976, werd de Nationale Eisteddfod gehouden in Cardigan om zo het festival’s 800e verjaardag te vieren. Dit was een enorm succes, gehouden in de droogste en warmste zomer sinds tientallen jaren! Er was duidelijk geen gebrek aan opvliegend stof!

Elke juli van het jaar wordt de Cardigan Eisteddfod, een semi-nationale eisteddfod, bekend in het Welsh als "Gwyl Fawr Aberteifi” in Cardigan Leisure Centre gehouden. Deelnemers komen vaak uit heel Wales vandaan, evenals andere delen van de Britse eilanden.

Een belangrijk knooppunt voor de Kunst in Cardigan is Theatr Mwldan, ofwel Mwldan Theater genaamd. Honderden kunstenaars uit de hele wereld verschijnen in dit prachtige, state-of-art, onlangs vernieuwd en uitgebreide theater. Er is een grote variatie van muziek, theater en films te zien in Theatr Mwldan. Er verschijnen voorstellingen van artiesten uit landen als Quebec, Peru en Japan. Natuurlijk zijn de producties door de lokale Opera Teifi en Cardigan Theater groepen ook bijzonder populair. Dit is een van de beste theaters in Wales en een afsplitsing van energie!

Het is uitstekend attractie voor een klein stadje met slechts 4000 inwoners.

Cardigan ondergaat een enorme verandering waarbij winkels, kantoren en woningen worden gerenoveerd in een gevoelsmatige, historische stijl met als doel een lust voor het oog te zijn. Iedereen die gedurende de laatste paar jaar niet in Cardigan is geweest zal aangenaam verrast zijn door de verbeteringen die plaatsvinden. Het gebied langs de kades van de rivier de Teifi, tegenover het kasteel, is onlangs opgeknapt en dat zal zo blijven doorgaan.

Een andere kernpunt van de stad is de Cardigan overdekte marktgebouw die een heel scala aan kraam-houders heeft en allerlei producten in de aanbieding heeft. Dit historische gebouw, dat ooit de school was binnen de gemeente, is gelegen bij het stadhuis in het centrum van de stad.

Met de stadsklok er hoog bovenuit stekend, is het een onmiskenbaar landmerk in het landschap waardoor het zeer gemakkelijk te vinden is van een afstand.

Een unieke dag uit, voor Cardigan, is Barley Saturday [Gerst] en wordt gehouden op de laatste zaterdag in april, toen de boeren en hun werknemers van oudsher een dag vrij namen om te genieten nadat het inzaaien van zomergerst was afgerond. Dit was ter plaatse altijd een belangrijk gewas, omdat de grond en het klimaat rond Cardigan uitermate geschikt was voor dit gewas. Het werd geteeld voor zowel het bierbrouwen als voor diervoeders. Het vermoeden rijst dat het eerstegenoemde gebruik belangrijker werd geacht dan de laatstgenoemde!

Paarden en pony's uit het hele land worden op Barley Saturday door de straten van Cardigan gereden [Dydd Sadwrn Barlus, in het Welsh]. Er is niets minder indrukwekkend dan een trots, glimmende Welshe Cob te zien langskomen onder strakke controle van de meelopende berijder.
Ook is de tentoonstelling van oldtimers, oude tractoren en overige landbouwmachines die ook deelnemen aan de straat parade, zeer populair! Dit met duizenden bezoekers langs de kant van de weg.

Elk jaar, rond eind juli / begin augustus wordt de Cardigan Agricultural Show gehouden op de velden naast de Fishguard weg, aan de rand van de stad. Dit is een prachtige een-dag landbouw show, met een overvloed aan dieren, machines en diverse andere attracties op het display.

Ook wordt er in juli een Regatta vaarshow gehouden op de riviermonding bij Patch, onder de Teifi Boating Club, op de Gwbert / Cardigan weg. Er is hier ook een strand aanwezig om de kinderen zoet te houden terwijl u kunt genieten van langskomende schepen.
Cardigan Medieval Day is een andere gebeurtenis die plaatsvindt tijdens deze zomer maand.

In augustus vindt de populaire River and Food Festival plaats op de kades onder Cardigan brug, tegenover het eeuwenoude kasteel. Dit evenement groeit nog steeds van jaar tot jaar.

Met de rustige, groene Teifi vallei aan de prachtige, ruige kust-lijn van Ceredigion en Pembrokeshire, net buiten de stad, volmaakt het Cardigan tot het ideale centrum voor het verkennen van een ruim maar zeer pittoreske vakantiegebied.

De mooie stranden en zanderige baaien van Poppit Sands, Gwbert, Aberporth, Tresaith, Penbryn, Newport en Mwnt omgeven het stadje en zijn allemaal gemakkelijk te bereiken vanuit meerdere richtingen. Mwnt, met zijn oude 14e eeuwse kerk en gelegen op de klif-top boven een zandstrand en onder een piek heuvel, is daarom ook bijzonder charmant om te zien.

Dus waarom overweegt u niet gewoon uw vakantie te vieren in Cardigan, West Wales? U zal heerlijk kunnen genieten van de natuurlijke schoonheid en rust die deze omgeving te bieden heeft.